Sverigekontakts Blogg

Latest Posts

Grattis till Sverigekontakts lokalförening i Västervik

På nationaldagen den 6 juni överräcktes en fana till Sverigekontakts lokalförening i Västervik av Konung Carl XVI Gustaf.
Detta skedde vid festligheterna på Skansen där delar av kungafamiljen och regering var samlade.
Föreningen firar i år 100-års jubileum och motiveringen till fanan lyder: Föreningen värnar om den svenska kulturen men också om tolerans i en mångkulturell värld. STORT GRATTIS!

Prel. program svensklärarkonferens i Tallinn

Hej!

Nedan ett preliminärt program för svensklärarkonferensen i Tallinn. Professor Lars-Gunnar Andersson kommer att tala om svenska språket och författaren Lina Ekdahl om sitt skrivande. Det blir också en workshop i skrivande samt information kring den svenska valet. På grund av det späckade programmet har vi flyttat de deltagarseminarier vi hade förra året till söndagens workshop. Så får det bli i år.

SVENSKLÄRARKONFERENS I TALLINN
12/10 –14/10 2018

Kontakt med arrangör:
Liina Kümnik +372 640 5600 (liina.kumnik@gov.se)
Eva Hedencrona +46 709 600 612 (eva.hedencrona@sverigekontakt.se)

Anmälan till Liina Kümnik liina.kumnik@gov.se senast 14 september. När du anmäler dig, meddela om du behöver hotell och om du ska delta i middagen lördag kväll.

Det hotell som är bokat för övernattningar är:

Kostnader för konferens, lunch och middag på lördag, lunch på söndag samt övernattning i dubbelrum på hotellet betalas av Riksföreningen Sverigekontakt. Resekostnader betalas av deltagarna själva.

Allmänt: Konferensen äger rum på Gustav Adolf Gymnasium.

Innehållet i årets konferens fokuserar främst på lyrik, kreativt skrivande och svenska språket- men lyfter också fram deltagarnas kompetenser.

PROGRAM
Fredag 12 oktober

18.00 Mottagning på Sveriges ambassad i Tallinn

Lördag 13 oktober

09.00 Välkommen! Kort introduktion och presentation av deltagarna.

Riksföreningen Sverigekontakt informerar.
Lars Bergman, generalsekreterare

SI informerar
Eva Jernström, handläggare på Svenska institutet.

10.00 KAFFE

10.30-11.15 Reflektioner kring valet i Sverige 2018

11.15-12.15 Tendenser i svenska språket
Lars-Gunnar Andersson, professor, Göteborgs universitet

12.15–13.30 LUNCH

13.30–15.15 Workshop
Lina Ekdahl, författare, Göteborg

15.15-15.30 KAFFE

15.30-17.00 Frågor och svar om svenska språket
Lars-Gunnar Andersson, professor, Göteborgs universitet

17.30 Eventuellt något kulturevenemang

19.30 MIDDAG

Söndag 14 oktober

09.00-10.30 Mitt författarskap
Lina Ekdahl, författare, Göteborg

10.30-10.45 KAFFE

10.45 -11.45 Workshop (ta med material och/eller frågor som du vill ta upp:
a) information från olika skolor ledare:
b) läromedel – ledare:
c) svenskundervisning på universitet – ledare: Eva Jernström

11.45 Utvärdering, lotteri och avslutning

12.00 LUNCH

Tysk orden till översättaren Aimée Delblanc

Tidigare styrelseledamoten i Riksföreningen Sverigekontakts överstyrelse har tilldelats Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden för sina insatser som översättare av tysk litteratur till svenska och för sina insatser för kultur- och språkutbytet mellan länderna i stort. Sverigekontakt säger STORT GRATTIS!

Klicka på länken för att läsa mer: http://www.forfattarforbundet.se/tysk-orden-till-oversattaren-aimee-delblanc/

 

Vad händer i september och oktober 2017?

Denna helg, det vill säga, 22-23 september är det nätverkskonferens på Gran Canaria. Då träffas representanter för svenska utlandsskolor för att ”workshoppa”, lyssna på föreläsningar och ta del av information från Skolverket.

Den 13 – 15 oktober är det dags för den årliga svenskkonferensen i Baltikum. Detta år äger den dock rum i Vitrysslands huvudstad Minsk. Då kommer ett 60-tal lärare från bland annat Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Ukraina. Temat för konferensen är litteratur.

Helgen 20 – 22 oktober är det konferens för kompletterande svenska i Munchen.

Nytt museum i Lützen?

Det finns planer på ett slagfältsmuseum i Lützen, strax bredvid det kapell som byggdes i början av 1900-talet och som står nära den plats där Gustaf II Adolf föll 1632.

Just nu pågår en arkitekttävling där ett tjugotal arkitektbyråer från ett flertal länder i Europa kommer att ge sina förlag senast 21 juni. En av byråerna är Gert Wingårdhs arkitektkontor i Göteborg.  I slutet av juni kommer en jury att plocka ut några förslag som inblandade arkitektbyråer får utveckla vidare. För att museet så småningom ska bli verklighet behövs förstås även ett positivt besked från inblandade politiker. Pengarna till byggnationen kommer främst från Tyskland och EU.   

Stiftelsen Lützenfonden som är lierat med Riksföreningen Sverigekontakt har som uppgift att vårda och erinra om minnet. Dess styrelse gjorde i mitten av maj ett besök i Lützen för att på plats stödja planerna på en ny museibyggnad på minnesplatsen. Huvudattraktion i byggnaden skulle bli det jordblock som innehåller den massgrav som hittades för några år sedan och som preparerats på olika sätt för att kunna flyttas och undersökas. I massgraven vilar 47 soldater.

Lützenfondens styrelse informerade under resans första dag Sveriges ambassadör i Berlin, Per Thöresson, om planerna i Lützen och han visade stort intresse för projektet. Dagen därpå hade ett femtiotal Lützenbor hörsammat en inbjudan till kaffe med kanelbullar och prinsesstårta vid minnesplatsen. Styrelsens ordförande Oscar Ekman hälsade välkommen och verkställande ledamot Inger Schuberth informerade om byggplanerna och om Stiftelsen Lützenfondens positiva inställning till ett slagfältsmuseum. Gästerna samtalade ivrigt i det sköna vädret och berömde bakverken från Victoriaförsamlingen i Berlin som fraktats i kylväskor till Lützen.